wie ben ik

Welkom op mijn blog!

Ik ben Maggie Raskin en in mijn vrije tijd spin ik wol, de bleke wol verf ik met verfstoffen uit de natuur en daarna haak of brei ik er spulletjes van.

Spinnen kan je met wol van schapen of alpaca’s, met haar van geitjes maar ook met het onderhaar van langharige honden.  Op de foto’s kan je de verschillende kleuren zien die zijn verkregen door natuurlijke verfstoffen uit planten of dieren. Ik verfde al met brandnetel, liguster, paardestaart, walnotenbast, indigo, roodhout, meekrap, cochinelle … Af en toe spin ik in opdracht hondenhaar. Niet alle hondenrassen produceren wol die gesponnen kan worden, de hondjes moeten een ondervacht hebben.

Op deze blog vind je foto’s van de wol, van de truien, sjaals en andere spulletjes die ik maakte en van mijn wolleveranciers. Mijn hondje Ronja levert grijs/zwarte haartjes die ik tot garen kan spinnen. Vroeger hadden we schapen waarvan ik de wol spon, tegenwoordig krijg ik wol van de schapen van mijn zoon en zijn vriendin, of ik ga er kopen bij een schapenscheerder.

Met deze blog wil ik mijn werk tonen en vooral informatie delen en tips en weetjes uitwisselen met andere spinners, ververs, breiers, creatievelingen, geïnteresseerden…

Wil je zelf leren spinnen, ik help je wel op weg! Neem gerust contact op, je kan een mailtje sturen naar maggie.raskin@skynet.be.

Wil je een unieke sjaal, muts of trui, contacteer me, ik maak er eentje speciaal voor jou!

Je kan me ook volgen op facebook.

§ 22 Reacties op wie ben ik

 • marie-rose schreef:

  ik heb net een spinnewiel gekocht, 2de hands, een schipperke en zou willen leren spinnen. ik zoek nog (hand)kaarden en zou graag info uitwisselen. ik heb intussen wol van 1 schaap die nog moet gekaard worden en dan kan ik beginnen. ik heb dan uiteraard eerst de kaarden nodig. kunt u mij hiermee helpen? ik looi in mijn vrije tijd ook vellen en leder.
  met vriendelijke groeten,
  marie-rose

  • maggieraskin schreef:

   Dag Marie-Rose, ik heb (hand)kaardplankjes, maar ik kaard zelden mijn wol. Ik gooi de ergst bevuilde stukken en korte stukken wol eruit, de rest haal ik wat uit elkaar en dan spin ik gewoon uit de hand.
   Ik weet niet waar je woont, maar ik wil je eventueel wel op weg helpen met spinnen. Je kan me een mailtje doen (maggie.raskin@skynet.be) om wat meer informatie uit te wisselen.
   Groetjes, Maggie

   • marie-rose schreef:

    ik woon tegen Chimay, net over de franse grens, maar belgië is niet groot, dus ik kan overal naartoe komen. Mijn zoon woont in Hasselt en mijn dochter studeert in Antwerpen, ik ben het gewoon van afstanden te doen. ik heb ook al gemerkt dat de wol, sommige plukken toch, gemakkelijk uit elkaar gaat en ander delen helemaal niet. Ik heb de wol wel gewassen en gedroogd omdat ik hem zo vreselijk vies vond. ik weet dat dit niet aangeraden wordt maar ik stoorde me vreselijk aan die penetrante schapengeur. laat u me iets weten?
    groetjes,
    marie-rose

   • maggieraskin schreef:

    Dag Marie-Rose,

    ik was de wol niet! Anders wordt hij hard en verliest het zijn lanoline en spint niet makkelijk, er zijn wel mensen die hem wassen, maar ik vermoed dat je dit voorzichtig moet doen, om het wolvet niet te verwijderen. Mail eens naar info@herbalana.com, zij verkopen gewassen wol, dan kan je vragen hoe zij het doen.
    Je mag altijd eens langs komen als je in Hasselt bent, maar geef eerst een seintje…
    Groetjes, Maggie

   • maggieraskin schreef:

    Dag Marie-Rose,

    ben je al wat wijzer geworden i.v.m. het wassen van de wol?
    Ik woon ook in Hasselt hoor, dus als je wil langskomen, graag, ik help je wel op weg met het spinnen.
    Groetjes,
    Maggie

  • Coomlans Erwin schreef:

   Hey Marie-rose,
   geef jij ook demonstraties wol spinnen op evenementen?
   Ik organiseer op 16 mei een old times festival in Turnhout en ben opzoek naar oude ambachten.Heb jij zin om hieraan mee te werken.
   Groeten,
   Erwin
   je kan me ook mailen indien je interesse hebt op
   info@dreamworld-events.be
   Als je naar de site gaat vind je meer informatie.Klik op activiteiten en scrol naar onderen.
   alvast bedankt voor het lezen van mijn vraag.

 • marie-rose schreef:

  dag Maggie,
  ik heb inderdaad al heel wat meer gevonden ivm het wassen. Het komt in feite steeds op hetzelfde neer. Je kan de wol weken in een ammoniakoplossing ( 1à2dl op 15 l water van max 38°) dit ongev.15à30 minuten. Nawassen met groene zeep voor zeer zwaar vervuilde wol, uitegebreid naspoelen onder stromend water. Simpeler is gewoon de wol weken in een emmer koud water + 1 glas azijn. 1 nacht laten staan en het vuile watermengsel wegwerpen, licht spoelen en nawassen of weken met Woolite( in koud water), dit haalt ook de schapengeur uit de wol.
  Dit kan je allemaal doen voor of na het spinnen, zoals je zelf verkiest. Ik verkies dus wel degelijk voor het spinnen, met als extra bonus dat mijn katten en honden dan ook niet meer zo geïnteresseerd zijn in de wol.
  Wanneer ik naar Hasselt kom, dat weet ik gewoonlijk wel wat van tevoren, dan neem ik contact op. Ik zit inderdaad nogal ( vreselijk) te knoeien zo op mijn eentje. Ik heb het ook nog nooit ZIEN doen, dat maakt het een extra uitdaging…

 • trudy arndtz schreef:

  hallo,

  ik heb gewassen en gekaarde wol gekocht ,en ik wil hem
  grijs verven, het liefst donker grijs iets lichter mag ook,
  zou je mij kunnen vertellen wat ik hiervoor moet nemen.

  vriendelijke groetjes
  trudy

  • maggieraskin schreef:

   Dag Trudy,

   ik heb geen ervaring met bleke wol grijs verven, ik koop dan liever grijze wol. Ik heb wel al met brandnetel geverfd en nagebeitst met ijzersulfaat en dat gaf een grijs/groene kleur, nogal donker.

   Voor 300 gr. wol: wol beitsen met aluin (15 gr./100 gr. wol), dan 1800 gr. brandnetel in grote ketel doen, hierbij de gebeitste wol, deze 2 u op 90 ° laten sudderen, dan de brandnetels verwijderen en in het verfbad 20 gr. ijzersulfaat doen, nog 2 u op 90° en dan laten afkoelen, goed spoelen.

   Dit heb ik maar een keer gedaan, dus ik weet niet of het resultaat hetzelfde gaat zijn, wol verven is altijd een beetje toveren hé. Succes ermee!
   Maggie

   • trudy arndtz schreef:

    hoi maggie,

    bedankt voor je antwoord,
    ik denk dat ik maar een andere kleur neem.

    groetjes trudy.

   • maggieraskin schreef:

    Dag Trudy,

    een tip: als je de wol geverfd hebt met om het eender welke plant en je bent niet tevreden over het resultaat, dan kan je ijzersulfaat aan het verfbad toevoegen en nog eens laten sudderen. Ijzersulfaat geeft altijd een een grijze versie van de oorspronkelijke kleur.

    Groetjes, Maggie

 • Lenie Simonse Vlissingen schreef:

  Verkoopt U die wol ook in het zwart?

 • Lieve schreef:

  Maggie je maakt heel mooie dingen, toy !

  • Anne-Marie schreef:

   Hallo Maggie,

   Maak je zelf de natuurlijke verf? Welk adres kan ik natuurverf kopen die hp neutraal zijn?

   met vr gr Anne-Marie,

   • maggieraskin schreef:

    Dag Anne-Marie,
    ik verf mijn wol met planten, eerst wordt er gebeitst met o.a. aluin, daarna gaat de wol in een verfbad, ofwel met de planten, ofwel met een aftreksel van planten. Maar ik weet niet of je hiermee geholpen bent. Bij http://www.herbalana.com kan je ook online natuurverf kopen, weet niet of de hp neutraal is, maar je kan eens vragen hé. Vriendelijke groeten, Maggie

 • Corinna Van Noten schreef:

  Geachte, graag had ik wat meer info gekregen over hoe ik kan leren spinnen . Ik heb drie grijze keeshonden en van dat haar zou ik graag willen leren spinnen om daarna er iets van te breien. Ik woon in Begijnendijk, is dat ver uit uw buurt of is dat haalbaar om eens samen te zitten om te kijken wat ik allemaal moet hebben. Alvast bedankt op voorhand. Heb nog niks aangekocht ( zoals een spinnenwiel wil daar zerst wat uitleg over )

 • Judith Wilms schreef:

  Dag Maggie jij hebt ooit de haren van mijn yorkje verwerkt tot een bolletje garen nu mijn vraag wil je dit ook doen met de haren van mijn andere hondje ook een yorkje
  Lieve groet Judith
  Oh ja ik vertoef nimmer op Fb enkel instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: